Çorum Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Basın Açıklaması
Tarih: 15.02.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2318

BASIN AÇIKLAMASI

Bu cinayet haberini aldığımızdan beri içimiz yanıyor.Öfkemiz susmuyor. Gencecik 20 yaşında bir kız, sadece evine gitmek istedi. Tecavüz edilmek istendi, canice öldürüldü, cesedi yakıldı.İnsanın kanı donuyor, ne söylese kelimeler yetersiz kalıyor, öfkemiz dinmiyor.

TECAVÜZ İNSANLIK SUÇUDUR. Bir sebebin arkasına gizlenmesi, sebep yaratılmaya çalışılması kabul edilemez. Bir kadının kıyafeti ne olursa olsun bahane kabul etmez.Çünkü kadın herşeyden önce İNSANDIR.Kadının yaşama hakkı, bir erkeğin yaşama hakkı kadar KUTSALDIR.

Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin sebep ve sonuçlarını yıllardır defalarca dile getirdik. Ancak gerçek sorunun çözümünün toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına karşı bakış açısının değiştirilmesi gerekliliği ve bu konuda bir arpa boyu yol alamamış olmamız.

Aile içinde kadın ve erkeğe biçilmiş kalıplarla ve kadını birey olarak görmeyen anlayışla yetişen çocuklar, yaşamı boyunca şiddet uygulamaya eğilimli olmaktadırlar. Bu kısır döngüyü durdurmak için şiddetle mücadelede kararlı bir devlet politikasına ihtiyaç vardır.

Kadını sadece cinsel obje olarak gören tüm anlayışların karşısındayız.Kadın önce İNSANDIR, annedir, bacıdır, eştir.

Kadın cinayeti haberleri artık öyle sıradanlaştı ki dinlemiyoruz bile.Kadın cinayetleri SIRADANLAŞMAMALI.Bu ülke, ucuz ölümler ülkesi olmamalı.Bütün kadınların bir olduğunu herkes duymalı, bağırmalıyız, haykırmalıyız.Kadın cinayeti suçluları en ağır cezalarla cezalandırılmalı.

Kadın cinayetlerindeki ve kadına yönelik şiddetteki korkunç artış; bir kişinin annesinin bile diz kapağından dahi tahrik olabileceğini utanmadan söyleyen; hamilelerin sokağa çıkmasının edepsizlik olduğunu ileri süren; 6 yaşındaki kız çocuğuyla evlenmek mümkündür diyen zihniyetin; kadın üzerinden yürütülen yanlış politikaların sonucudur. Bu olaylar azımsanamaz, küçümsenemez, münferit kabul edilemez.

Kadın önce insandır; kadınların dolmuşa bindiğinde şoförün kapıyı kapatıp, gaza basarak ıssız bir yere götüreceği korkusuna kapılmadan, bu korku yüzünden tek kalmamak için son inenle birlikte inmek zorunda kalmadan, ıssız bir sokakta iki adımda bir arkasına tedirginlikle bakmadan, arkasından gelen kişinin adımlarının temposuna kulak kesilmeden, yanından geçen birinin kendisine taciz edebileceği endişesi olmadan, evde, sokakta, işyerinde güvenle yaşayabilmesini istiyoruz. Bunun için devletimiz çağdaş bir sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmeli, bu konuda gerekli olan hassasiyeti göstererek; eğitim çalışmaları ve yasal düzenlemeleri yapmalıdır.

Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın sona erdirilmesi için ;

-Devletin kadınlara yönelik her türlü şiddet eylemini açık bir şekilde kınamasını,

-Aile içi şiddeti ve genel olarak kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önlemek için kampanyalar, ana-baba eğitim programları başlatılmasını,

-Evde, sokakta, işyerinde yaşanan kadına yönelik şiddetin sorumlularının yargılanmasını ve caydırıcı yasal tedbirler alınmasını,

-Öldürülen ya da şiddet uğrayan kadınların; giydikleri elbiselerin rengi, makyaj yapmaları, evlerine bir saat geç gelmeleri, cep telefonuyla sıkça konuşması gibi nedenler tahrik sayılarak büyük

ceza indirimleri uygulanmaktadır. Toplumun en savunmasız kesimi olan kadın ve çocukların yaşam hakkına yönelen suçlarda ceza indirimi uygulanmamasını istiyoruz.

-Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için, acil, akılcı ve daha uygulanabilir çözümler bulunmalı.Kadına yönelik şiddetin, tecavüzün cezası daha caydırıcı, daha etkili olmalı.

Özgecan bir ışık tutmalı bize.Kadınların birbirine sahip çıkması için toplumu sarsan bu tür olayların bir daha yaşanmaması için. BİZ SUSMAYACAĞIZ SÖZ VERİYORUZ.

ÇORUM BAROSU KADIN VE ÇOCUK HUKUKU KOMİSYONU

<<<Mart 2024><<