18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ
Tarih: 17.03.2019| Okunma Sayısı: 7041

 

Hür ve bağımsız yaşama kararlılığımızın en eşsiz örneği 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi nin 104.Yılında Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ü ve tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.

Çanakkale Savaşı Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran bir zafer destanıdır. Mustafa Kemal’i Anafartalar Kahramanı olarak tanıyan Türk halkı, 19 Mayıs’ta "bu benim kahraman komutanımdı" diyerek onun etrafında kenetlenip İstiklal Savaşı'na katılmıştır. İşte bu destan sonrasında Mustafa Kemal, Türk askerinin cesaretini, içindeki vatan sevgisini, fedakarlığını yakından gözlemleyip Kurtuluş Savaşı’nın sonucunda bağımsızlık olacağına inanmıştır.

Çanakkale Savaşı sadece topla tüfekle değil,  inanç ve imanla yapılmıştır. Batılı devletler bunu bilmedikleri ve Osmanlı’ya “hasta adam” gözüyle baktıkları için savaşın sonucunu çok kolay bir galibiyet gibi görüyorlardı. Türk askeri, Mustafa Kemal’ in askeri dehasını, kanının son damlası ile birleştirerek savaştı ve hiç beklemedikleri bir vurgun yaptı düşmana.

Tarihimizin en hüzünlü zaferidir Çanakkale. Tüm mazlum ulusların emperyalizme karşı ilk zaferidir.  15 lilerin zaferidir Çanakkale. Ağıtlar yazılmıştır, türküler yazılmıştır Çanakkale hakkında. Senin benim olmadığı, bizim olduğumuz; yokluklar içindeki bir milletin, çağın en güçlü devlet ve silahlarına topyekün direnişinin gerçek bir destanıdır. Bu destanın her satırında insanlık onuru vardır. Bu onur, düşmana sadece silahlı mücadelede değil, verdiği insanlık dersi örnekleriyle de baş eğdiren aziz Mehmetçiklerimize aittir. Girdiği çatışmada yaraladığı düşman askerini canını tehlikeye atarak, sırtına alıp düşman siperlerine kadar götürme cesaretini gösteren Mehmetçik, düşmanın her bir rütbesindeki askerini kendisine hayran bırakacak kadar asil bir davranış sergileyerek, savaşın yalnızca öldürmekten ibaret olmadığını tüm dünyaya bir kez daha hatırlatmıştır.

            Her yaştan insanımız cepheye koşmuş, kadınlarımız bir kollarında bebekleri diğer kollarında cephaneleriyle cepheye mermi taşımış. Cephenin isimsiz kahramanları geri dönmeyi bir an olsun düşünmeden gözleri kapalı vatanları için savaşmışlar ve insanlık onurunun ne olduğunu tüm dünyaya göstermişlerdir.

            Bu topraklar için seve seve ölüme giden şehitlerimiz için ‘’Çanakkale Şehitleri Abidesi’’dikildi. ’’Çanakkale Geçilmez.’’ sözü altın harflerle tarih sayfalarına yazıldı. Topraklarımızda; ne aradıklarını, niçin geldiklerini bilmeden ölen düşman askerleri için Ulu Önder ATATÜRK  ; “Topraklarımızda yatan bu askerler bizim konuklarımızdır, rahat uyusunlar.” diyerek ne denli hoşgörülü bir komutan olduğunu dünyaya gösterdi. 

            Çanakkale Zaferi ni anarken Nusret Mayın Gemisi ni unutmak olur mu?   Nusret 'in döşediği mayınlar 18 Mart  1915'te Çanakkale harekatının kaderini değiştirmiş, ona "dünyanın en ünlü mayın gemisi" unvanını kazandırmıştı.

               İngiliz Generali Oglander'in "Çanakkale-Gelibolu Askerî Harekâtı" (Military Operations Gallipoli, Official History of the Great War) adlı eserinin 1. cildinden: "Pek uygun başlamış olan gün bu meçhul mayın hattının olağanüstü ve ortalığı kırıp geçiren başarısı yüzünden, tam bir başarısızlıkla sona erdi. Bu yirmi mayının seferin talihi üzerindeki etkisi ölçülemez." (Alıntıdır)

Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.

Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhları şad olsun diyoruz…

  ÇORUM BARO BAŞKANLIĞI

 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. TURAN KALIPCI
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.