09.02.2018 TARİHLİ BAROMUZ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 9.02.2018| Okunma Sayısı: 2181

Sayın Cumhurbaşkanımızın 06.02.2018 günü Türkiye Barolar Birliği’ni kastederek kamuoyuyla paylaştığı, “bunların milli, yerli, bu ülkenin şu anda yapmış olduğu vatanı korumayla ilgili mücadelede yanımızda yer alma diye bir durumları yok. Tam aksine karşımızda yer alma, teröristlere sahip çıkma, onlarla yandaş olma gibi bir durumları var.” ve “her grup kendi oluşumunu yapar, faaliyetini gösterir. Aynı şekilde hukukçular kendi barolarını oluşturur, faaliyetini sürdürür.” şeklindeki düşünce ve beyanlarını büyük bir şaşkınlık ve üzüntü ile öğrendiğimizi ifade etmek isteriz.

 

Sayın Cumhurbaşkanı ayrıca Türkiye Barolar Birliği’ nin ismindeki “Türkiye” kelimesinin kaldırılması gerektiğini” belirtmiştir.

 

Bilindiği üzere Türkiye Barolar Birliği, Türkiye’de ki 79 baronun ve 110 bin avukatın çatı kuruluşudur, bu konumundan kaynaklı yetkilerini 1136 sayılı Avukatlık Yasası’ndan almaktadır.

 

TBB’nin hangi teröriste, terörist grup ve unsur ile onların faaliyetlerine sahip çıktığı doğrusu merak konusudur.

 

Demokratik bir hukuk devletinin olmazsa olmazı olan en önemli meslek örgütlerinden biri oan Baroları ve onların çatı örgütünü bu şekilde kamuoyu nezdinde hedef göstermek demokrasiyle de, örgütlenme hakkı ile de bağdaşır bir tutum değildir.

 

Her isteyen avukatın kendi barosunu kurması gerektiği veyahut serbest avukatlık yapmak için Baroya kayıt olunması zorunluluğunun kaldırılması yönündeki haberler gerçekleşir ise bu durumda yargıyı ve adalet mekanizmasını kaotik bir ortam bekliyor demektir.

 

Hukuku toplum adına koruma ve kollama görevi, baroların varlık nedenidir. Barolar, stajyer avukatların eğitimini üstlenmekte; mesleki ödevler konusunda baro mensuplarına yol göstermekte, denetlemekte; hak ihlallerine karşı girişimlerde bulunmakta; adli yardım ve zorunlu müdafilik konusunda vatandaşlara hizmet vermekte; hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmakta, tüm avukatların disiplin işlerini yürütmekte, merhum avukatların öksüz ve yetim çocuklarına destek sağlamakta, buna benzer 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile kendisine yüklenen görevleri ifa etmektedir.

 

“Nasıl ki, vatandaşın en son sığınağı Avukat ise Avukatın sığınağı da Barodur”.

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda yanlış bilgilendirildiğini, bu konuda kendilerine bilgi verenler tarafından (bilinçli ya da bilinçsizce) yanıltıldığını düşünmekteyiz.

 

Avukatlık mesleği her geçen gün kan kaybetmektedir. Avukatlık mesleğinin şartlarının düzeltilmesi ile ilgili çok acil yasal düzenlemelere ihtiyaç var iken ve bütün avukatların bu yöndeki beklentisi en üst düzeyde iken bugün böyle bir tartışmanın başlatılması avukatlık mesleğine de, yargıya da, adalet mekanizmasının işleyişine de bir fayda sağlamayacak bilakis adalet mekanizmasına çok büyük zarar verecektir.

 

Belirtmek isteriz ki, serbest avukatların baroya kayıt zorunluluğunun kaldırılması, her ilde isteyen her avukatın kendi barosunu kurabilmesi 2013 yılında FETÖ nün ortaya attığı bir projedir. Hain terör örgütü Türkiye de en güçlü olduğu dönemde, yargıyı, orduyu ele geçirmek üzere olduğu dönemde Baroları ve Türkiye Barolar Birliğini ele geçiremediğinden böyle bir proje ortaya atmıştır. Hatta alternatif Barolar Birliği nin ismi dahi “Anadolu Barolar Birliği” olarak o tarihte belirlenmiştir. FETÖ nün bu projesinin hayata geçirilmeyeceğini inanıyor ve umut ediyoruz.

 

Afrin'de teröre karşı en kapsamlı mücadelelerden birisini verdiğimiz, dolayısıyla birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyacımızın olduğu bu günlerde, avukatlık mesleğinin şartlarını daha da zora sokacak bu yasal düzenleme hazırlıklarından vazgeçilmesini talep ediyoruz.

 

Gayet açıktır ki, Sayın Cumhurbaşkanı yanlış bilgilendirilmiştir. Türkiye Barolar Birliği’nin milli duruşu, Türk Milleti’nce bilinmektedir. Türkiye Barolar Birliği’nin ismindeki “Türkiye” kelimesini silmeyi düşünenler, şunu bilsinler ki bizi Türk Milleti’nin kalbinden asla silemezler. Bizler birliğimizin başındaki TÜRKİYE adıyla övünç duymaktayız.

 

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

16.04.2024
AV. TURAN KALIPCI
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.