ADALET BİR BÜTÜN HALİNDE HİZMET VERMELİDİR.
                                                                      

ADALET BİR BÜTÜN HALİNDE HİZMET VERMELİDİR.

            Çorum da  İcra Müdürlüklerinin Adliye Sarayı’ ndan  6- 7 Km uzaklıktaki İdare Mahkemesinin olduğu binaya taşınacağı yönünde Cumhuriyet Başsavcılığının çalışma içerisinde olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz.

            Aşağıda açıklayacağımız nedenlerle bu taşınma işlemi son derece sakıncalıdır. Bu tasarruftan derhal vazgeçilmelidir.

 

Gecikmiş adalet, adalet değildir;

 

            Şu an ki uygulamada gerek icra mahkemesinde, gerekse hukuk ve ceza mahkemelerinde görülen davalarda icra dosyalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Duruşma esnasında ihtiyaç duyulan bir icra dosyası mübaşir vasıtası ile hemen icra müdürlüklerinden getirilmekte ve gecikmeye mahal verilmemektedir. Taşınma durumunda bu imkan ortadan kalkacak duruşma 2 – 3 ay gibi ileri tarihlere ertelenecektir. Hem mahkemelerin yükü artacak, hem de meslektaşlarımız, vatandaşlarımız ve icra personeli mağdur olacaktır. Yetkililerin görevi mağduriyete neden olmak değil, mağduriyeti gidermektir.

 

            Meslektaşlarımız adliyede duruşma beklerken icra dairelerinde de işlerini yürütmektedirler. İcra dairelerinin 6 -7 km. uzaklıkta olan bir binaya taşınması durumunda bu ihtimalde ortadan kalkacak, icra dairesinde işini yapmakta olan meslektaşımız duruşmasına yetişemeyecek, dava işlemden kaldırılacak, bu durum avukatın mesleki sorumluluğu yönünden sıkıntı yaratacak daha da önemlisi  davası görülen vatandaşlarımız mağdur olacaktır.

           

Taşınma sırasında yaşanacak sorunları anlatmaya gerek dahi duymuyoruz.

 

            Taşınacak icra dairelerinin yerine Adliye’ye gelecek idari birimleri ise hayretler içinde öğrendik. İcra Müdürlüklerinden boşalacak yerlere Seçim müdürlüğünün, Adalet Komisyonu sekreteryasının yerleşeceğini ve bir toplantı salonu yapılacağını gerçekten hayret ve esefle öğrendik. Şimdi soruyoruz? Adliye Sarayında bulunması gereken birimler icra müdürlükleri mi?  Yoksa Seçim Müdürlüğü mü? Toplantı salonun da ne toplantısı yapılacak onu da bilmiyoruz.

 

            Taşınma durumunda vatandaşlarımız  bir evrak için icra dairesinden adliyeye veya adliyeden icra dairesine gitmek zorunda kalacak, bürokrasinin en sevilmeyen kuralı  “bu gün git yarın gel” hali yaşanacak, vatandaş ve icra personeli arasında tartışmalar yaşanacaktır

           

Adalet bir bütün halinde hizmet vermelidir. Adli birimlerin bölünmesi açıkladığımız nedenlerle mahkemelerin, icra dairelerinin, avukatların, vatandaşların kısacası adliyeye yolu düşen herkesin mağduriyetine yol açacaktır.    

           

İcra müdürlüklerinin bu yönde bir talebi yokken, seçim müdürlüğünün herhangi bir talebi yokken, avukatların, mahkemelerin bir talebi yokken, vatandaşların bir şikayeti yokken  hiçbir geçerli gerekçeye dayanmayan bu tasarruf neden yapılmaktadır?

 

            Her Adliyede Başsavcının, Adalet Komisyonu Başkanı nın ve Baro Başkanı nın oturup en akılcı tedbirleri o adliyenin yapısına göre birlikte geliştirmeleri gerekiyor. Savcıların, adliye ile ilgili yapılacak tasarrufları Barolara tebliğ etmek yerine çözümü birlikte aramak ve bulmak için avukatlarla masaya oturmalarını bekliyoruz.

 

             Çorum Adliye Binası yaklaşık olarak 10 senedir hizmet vermektedir. Bu zamana kadar görev yapan Cumhuriyet Bassavcıları ve Adalet Komisyonu Başkanlarının hepsi avukatları ve adliyeyi ilgilendiren konularda baromuzun görüşünü de alarak uyumlu bir çalışma sergilemislerdir. Ancak son zamanlarda üzülerek görmekteyiz ki adliye içerisinde doğrudan avukatları ilgilendiren konularda baromuz ve avukatlar tüm girisimlerimize rağmen yok sayılmaktadır. Yargının kurucu unsuru savunma yok sayılamaz bunu kabul etmiyoruz.   

 

            Adliyemizde yer sıkıntısından bahisle icra müdürlüklerinin taşınması gündeme getirilirken adliye içerisinde bulunan ve avukatların güvenliği açısından çok önemli bir konuma sahip ağır ceza mahkemeleri avukat bekleme odasının baromuza hiçbir bilgi verilmeksizin tek taraflı keyfi bir tasarrufla kaldırılmak suretiyle devasa makam odaları yapılmasının izahı mümkün değildir.     
        

Çorum un geleceğini ilgilendiren kararları atanmış yöneticilerin yalnız başına değil, Çorum da yaşayanların görüşlerini alarak, gerekirse tartışarak ama birlikte almaları gerektiğini düşünüyoruz.

 

Anlattığımız bu sakıncaları sayın Başsavcımıza da ilettik. Bu tasarrufun sakıncalarını tek tek saydık. Ancak vatandaşlarımızın ve Çorum kamuoyunun da bilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü en büyük mağduriyeti Çorum halkı yaşayacaktır. Bu nedenle bu açıklamayı yapmak zorunda kaldık.

           

Tekrar ediyoruz; icra müdürlüklerinin  adliyeden taşınması yönündeki çalışmadan derhal vazgeçilmelidir. Adliye ye yakın binalarda kiralık yerler bulmak bir alternatiftir. Ancak 6 -7 km. uzakta ki bir binaya taşınmak kesinlikle alternatif değildir. Çorum Barosu olarak bu işlemi kesinlikle kabul etmediğimizi bildiriyor, bu düşünceden vazgeçilene kadar mücadele edeceğimizi Çorum basının ve kamuoyunun bilgisine saygıyla sunuyoruz.

                                                                                                                                                                                         ÇORUM BARO BAŞKANLIĞI