BAROMUZ ÇEVRE VE HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA

İlimizin  Osmancık İlçesinde geçtiğimiz gün meydana gelen ; bir köpeğin silahla vurulmasının akabinde belediye aracına yaralı olarak adeta atıldığı ve bilerek isteyerek tüm acı çığlıklarına rağmen öldürüldüğü görüntüler kamuoyunda infial uyandırmıştır.

Bizler de başta insan ve daha sonra hukukçu olarak bu görüntülere kahrederek vakıf olduk.

Türklerin Orta Asya’da atları can yoldaşı bildikleri ; Osmanlı’da mimari yapılarda  kuşların su içebilmeleri için yalakların dahi hesaba katıldığı ; dünyada ilk kedi hastanesinin bu coğrafyada kurulduğu  hepimizin malumudur.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hayvan sevgisi ; köpeğiFoks’a olan düşkünlüğü ve kaybında derin üzüntü duyduğu  yine hepimizin tarih bilgileri arasındadır.

Şüphesiz doğa ile hayvanlar ile barışık böyle bir kültürden , bırakın sevgiyi  adeta sahipsiz hayvanlara tahammül bile edilemeyen ; sanki biz onların değil de onlar bizim yaşam alanımızı tehdit etmiş gibi katletmeyi yok etmeyi reva gören bir topluma nasıl dönüştüğümüz hepimiz için üzerinde mesai harcanması gereken bir husustur.

Hiç kimsenin bir diğer canlıyı  sevmesi hususunda telkinde bulunacak değiliz . Ve fakat ; Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesinde  belirtildiği üzere ‘Bütün hayvanlar saygı gösterilme hakkına sahiptir.’ Hayvanların yaşam hakkına saygı göstermek temel insanlık ve medeniyet göstergelerinden biridir.

Bu vahşete sessiz kalmayıp ilgili tüm kurum ve kuruluşları adeta dilekçe yağmuruna tutan tüm insanlara minnetlerimizisunar ; suça maruz kalan hayvanlara  sahipli-sahipsiz ayrımı yapılmaksızın ; tüm eylemlerin ‘kabahat’ tanımından çıkarılıp TCK kapsamında ‘suç’ olarak düzenlenmesi ; belediyelerin görev ve sorumluluklarının hatırlatılması ve daha birçok sorunun çözümünde  bu yolda emek veren herkese güç verdiklerinin bilinmesini isteriz.

Çorum Barosu Çevre ve Hayvan Hakları Komisyonu olarak bu vahşetin tüm ortakları hakkında idari ve adli olarak  cezalandırılmaları  yönünde tüm aşamaların müdahili ve takipçisi olacağımızı Sayın Kamuoyunun bilginize sunarız.

Çorum Barosu Çevre ve Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı

Av. Filiz ÖZDEMİR ERDOĞAN