2017-2018 Adli Yıl Açılışı
      2017-2018 Adli Yıl Açılışı Töreni Çorum Adalet Sarayı Önünde yapıldı. Çelenk Sunma töreniyle başlayan Adli Yıl Açılışı Baro Başkanımın Av. Altan Akpınar'ın Açış Konuşmasıyla devam etti. Konuşmasına Ülkemizdeki yargı sorunlarına değinen Baro Başkanımız Av. Altan Akpınar Yeni Adli Yılın Ülkemize ,Milletitmize ve Tüm yargı camiasına hayırlı olmasını diledi.

BAŞKANIMIZ AV.ALTAN AKPINAR'IN ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI

Yeni Adli Yıl Başlıyor…

Sadece avukatları, hakimleri, savcıları, adalet personelini ilgilendirmiyor bu başlangıç.

Adli yılın başlangıcı, hepimizin, tüm vatandaşlarımızın meselesi olan “HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ” nü konuşmamız, uyarılar yapmamız, çözümleri oluşturmamız için çok değerli sembolik bir gün.

Neden adli yılın başlangıcı tüm vatandaşlarımızı ilgilendiriyor? Neden en büyük meselemiz HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ?

Hukukun üstün olmadığı, kişilerin kendini hukuki güvenlik içinde hissetmedikleri ülkelerde üretime yönelik yatırımlar azalır. Bu da ne demek? İşsizlik demek, pahalılık demek, ücretlerin düşük olması demek, kısacası fakirlik demek.

Üretmek yerine tüketmek, giderek sömürgeleşmek demek.

İşte bu yüzden hukukun üstünlüğü hepimizin meselesi…

15 Temmuz kalkışmasına, hain darbe girişimine nasıl geldik diye sorguluyoruz, değil mi?

Layık olanın layık olduğu yere gelmesi anlamındaki “liyakat ilkesi” yerine, adam kayırmacılık anlamındaki “sadakatçilik ve biat” geçerli kılındığı için geldik 15 Temmuz a… Dileğimiz artık sadakat değil, liyakatın göz önüne alınması…

Çözüm, her vatandaşımızın kanun önünde eşitliğini güvence altına alacak hukukun üstünlüğü ilkesini hayata geçirmektir.

Peki nasıl olacak?

-Tabii ki bağımsız, tarafsız, hesap veren, güven veren mahkemelerle, savunmanın etkin olduğu, bir yargı sistemi ile olacak.

-Yargıya güvenin tekrar tesis edilmesi ile olacak.

-Yargının, yürütme ve yasamadan bağımsızlığını sağlayacak kuvvetler ayrılığı ilkesine sahip çıkılması ile olacak.

-OHAL in sona ermesi ile olacak, hayatın her alanında normal düzene geçmekle olacak.

-Ve ülkenin hiçbir denetime tabi olmayan Kanun Hükmünde Kararnamelerle değil, parlamenter sistemle ve hukuki denetimle yönetilmesi ile olacak.

İşte bu beklentilerimiz gerçekleşir ise vatandaşın yargıya olan güveni yeniden tesis edilir ve önümüzdeki Adli Yıl açılışında çok daha güzel, daha umut dolu şeylere değinebiliriz.

Avukatlar olarak çok sorunumuz var bunları sıralayıp değerli kamuoyunun vaktini almak istemiyorum. Bu sorunları biz kendi aramızda konuşup, çözüm üretiriz. Olumlu değişikliklerin ve gelişmelerin olduğunu burada belirtmek isterdim ama üzgünüz belirtemiyorum…

BİZ AVUKATLAR VE BAROLAR OLARAK BAĞIMSIZ VE ADİL YARGININ, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN, İNSAN HAKLARINA SAYGININ, HAKKIN VE ADALETİN TARAFINDAYIZ. BU DEĞERLER İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ, KAZANIMLARIMIZ İÇİN SEVİNECEK, DEĞİŞTİREMEDİĞİMİZ ŞEYLER İÇİN DE ELİMİZDEN GELENİ YAPMIŞ OLMANIN VİCDANİ RAHATLIĞINI DUYACAĞIZ.

Bu vesile ile geçen hafta idrak ettiğimiz 30 Ağustos Zafer Bayramımızı ve Kurban Bayramımızı bir kez daha kutluyor; başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayarak bizi var eden tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Göğsünü mermilere, bombalara siper eden tüm gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.

Yakın bir geçmişte aramızdan ayrılan değerli büyüklerimiz Av. Nevin Özkuyumcu’ yu ve Av. Orhan Öztürk’ ü, ebediyete intikal eden avukat, hakim, savcı, adliye personeli, tüm yargı mensuplarını saygıyla anıyorum…

Üstünlerin hukukunun değil hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, adalet, huzur, barış ve güven dolu bir adli yıl diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

05.07.2017

Av. Altan AKPINAR