18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ’NİN 107. YIL DÖNÜMÜ NEDENİYLE BASIN AÇIKLAMASIDIR.
Tarih: 17.03.2022| Okunma Sayısı: 2189

Binlerce yıllık şanlı Türk tarihi çağ açıp çağ kapatan insanlığı ve uygarlıkları temelinden değiştiren bir çok başarı ve zaferle doludur. Çanakkale Zaferi de bu şekilde gelişmiş, sonuç vermiş ve artık destanlaşmış bir zaferimizdir.

Çanakkale de  zaferimizle sonuçlanan savaş ile dünya tarihi emperyalist devletlerin planlarının dışına çıkarak yeni bir yola girmiş. Bu zaferle dünya üzerinde  “ özellikle sömürülen ve ezilen devletlerin yaptıkları kurtuluş mücadelelerine bir direnç sembolü olmuştur”. Çanakkale Zaferi ve sonrasında verilen kurtuluş savaşı sömürülen milletlere önder olmuştur. Hindistan’ ın bağımsızlaşma önderi Mahatma Gandi Çanakkale Zaferi ile ilgili “İşte Türkler, kendi cenaze merasimleri için hazırlanan tabutlarını yapanların başlarına geçirdiler. Mustafa Kemal İngilizleri yenene kadar tanrıyı da İngiliz sanıyordum.” Demiştir.

18 Mart 1915 Deniz Zaferiyle taçlanan büyük Çanakkale Zaferi inanç, kararlılık, yiğitlik ve şefkatle örülmüştür. Lort Byron’ ın “ Kılıcı eşsiz bir maharetle kullanan Türk eli mağlup ettiği insanların yarasını sarmakta da bir o kadar ustadır” sözünü adeta Çanakkale destanı için söylemiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’ nin ilk cumhurbaşkanı ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 1934 yılında Avusturalyalı ve Yeni Zelendalı annelere aşağıda ki mesajı göndermiştir. Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dosta vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır. Diyerek büyük  savaşın yaşanılan ortak yazgısıyla evrilerek doğan ve bu günde mevcut olan milletler arası barış ve kardeşliğe atıfta bulunmuştur.

Belirtmemiz gerekir, Çanakkale Zaferi ve devamında yine zaferle sonuçlanan Kurtuluş savaşımız göstermiştir ki; Türk Ulusu hiçbir ayrım gözetmeden bütün unsurlarıyla bölünmez bir bütündür. İnanıyoruz ki bu bölünmezliği ilelebet sürecektir.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Deniz Zaferinin 107. Yıl Dönümünün ve bir bütün olarak Çanakkale Destanı’ nı kutluyoruz. Bize bu zaferi armağan eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi  Mustafa Kemal  ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere Türk milletinin bu günlere devamını sağlayan tüm kahramanlarımızı ve şahitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. 17.03.2022

<<<Mart 2024><<
Mart 2024